Представителят на Великобритания в Европейската комисия Джонатан Хил, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, заяви днес, че подава оставка след референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

"Не мисля, че е правилно да продължа да бъда британски комисар, все едно че нищо не се е случило", каза Хил, който агитираше против Брекзит.

"Затова казах (на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер), че ще се оттегля", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис ще поеме ресора "финансови услуги", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Домбровскис, който е бивш премиер на членуващата в еврозоната Латвия, в момента е комисар за единната валута.

Шотландското правителство одобри подготовката за независимост

Страната ще започне незабавни консултации с Европейския съюз за защита на своите интереси, от Великобритания, съобщи премиерът г-жа Никола Стърджън, цитирана от Би Ти Ви.

На вота за Брекзит Англия и Уелс гласуваха в подкрепа на напускането на ЕС, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза.

През септември 2014 г. се проведе неуспешен референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания. Тогава 55% гласуваха срещу отделянето.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди, че ако англичаните изберат за излязат от Европейския съюз, то тогава Шотландия ще има повод да инициира второ допитване.

Ирландските лидери отхвърлят идеята за обединение

Премиерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия не приемат призива на Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ирландският премиер Енда Кени заяви, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще. Според ирландски медии парламентът, който е във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение.

Премиерът на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум.

Северна Ирландия масово гласува за оставане в ЕС, което накара Шин Фейн да поиска референдум за обединение.

Възможността за подобно допитване е предвидена в мирните споразумения от 1998 г., но с условието да е налице обществена подкрепа, а според Фостър случаят не е такъв.

АНКЕТА: Носи ли Брекзит заплаха за мира?