Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще промени рамките на преговорите й с Испания, е казал също министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Бъдещите преговори ще се водят двустранно между Великобритания и Испания, е посочил той в интервю по радиото. Испания ще се стреми към съвместен суверенитет за Гибралтар.

По думите на Гарсия-Маргальо след референдума се отварят нови възможности за Гибралтар, каквито отдавна не е имало. "Надявам формулата за съвместен суверенитет - с испанския флаг над Скалата - да е много по-близо от преди", е пояснил той.

Малкият полуостров Гибралтар, наричан Скалата, е британска отвъдморска територия от 1713 г. и има над 30 000 жители. Сред тях 95 процента от участвалите в референдума са гласували за оставане в ЕС, съобщи АП. Гибралтар винаги е внасял напрежение в англо-испанските отношения.

Според отделно съобщение лидерът на националистите в Северна Ирландия вижда в Брекзит повод за обединяване с Ирландия.

Председателят на партията на националистите в Северна Ирландия "Шин фейн" - Деклан Кърни, бе цитиран от ТАСС още преди да станат окончателно известни резултатите от референдума.

Той е заявил тази сутрин, че ако Великобритания излезе от ЕС, британското правителство ще се лиши от пълномощия да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия.

Това, според Кърни, ще стане повод за обединение на региона със съседна Ирландия.

В Ирландия пък правителството е обезпокоено и без Кърни; то се събра на спешно заседание. Вотът във Великобритания има много сериозни последици за страната ни, както и за Великобритания и ЕС, поясни източник от кабинета. Очаква се ирландският премиер да направи публично изявление.