Окончателните резултати показаха, че 62,1% от избирателите са "за" гей брака, докато 37,9% са против, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Активността е била висока - гласували са 60,5% от избирателите, като 13 818 бюлетини са невалидни.

Хиляди хора в празнично настроение се събраха в центъра на Дъблин, за да чакат окончателното обявяване на резултатите, показвани на огромен екран в двора на Дъблинския замък.
Премиерът Енда Кени приветства резултата от вота. 

Неочаквано високият процент на одобрение изненада и двете страни. Анализатори го обясниха с умелото използване на социалните медии за мобилизиране на младите, гласуващи за първи път, и серията от затрогващи лични истории на хомосексуални ирландци, които убедили избирателите да подкрепят равните брачни права. 

Така Ирландия стана първата страна, където гей браковете са легализирани с общонародно гласуване, а не с парламентарен вот.

След като още сутринта на 24 май, в първите часове след като започна преброяването, стана ясно, че ирландците масово са казали "да" на "брака между две лица, независимо от пола им", около 2000 души, сред които много гей двойки, с флагове в цветовете на дъгата, се събраха в двора на Дъблинския замък, за да празнуват.

Предишни подобни случаи

Хърватия

На 1 декември 2013 година гражданите на Хърватия с голямо мнозинство решиха да включат християнския брак в конституцията. Могъщата хърватска католическа църква оказа натиск по въпроса, представяйки на правителството петиция със 740 000 подписа. Намерението бе да се попречи на натиск от Европейския съюз за равноправен статут на еднополовите двойки.

Словакия

На 8 февруари 2015 г. се провали опит за блокиране на гей браковете чрез референдум. Той не успя да произведе законово обвързващ резултат, тъй като до урните не отидоха достатъчен брой гласоподаватели - едва 21,4 процента от необходимите 50 процента.
Вотът бе по инициатива на социално консервативното движение "Съюз за семейството", което получи мащабна подкрепа от Католическата църква.
 
Словения
 
Референдум за либерализиране на правото на брак бе предотвратен през 2012 година, но движение "За децата", подкрепено от католическата църква, събра достатъчно гласове за друг референдум, който да попречи на еднополовите бракове. На 25 март 2015 г. парламентът обаче реши, че такъв референдум би бил противоконституционен.