В укрепения подземен обект край Фордо броят на центрофугите за обогатяване на уран до 20% е увеличен двойно, се казва в доклада, цитиран от световните осведомителни агенции, предаде БТА.
Иранците вече са произвели над 100 кг високообогатен уран, което е по-малко от половината количество, необходимо за една ядрена бойна глава, установили експертите от агенцията на ООН за ядрен надзор със седалище във Виена.

Тази седмица иранските власти представили в Техеран на пратеници на МААЕ документ, който бе предназначен да даде отговори на обвиненията на агенцията относно ядрените програми на ислямската република. В документа обаче не се съдържа нищо освен отхвърляне на опасенията и обвиненията, обяви МААЕ. Пратениците на МААЕ са поискали достъп до ключовия военен обект в Парчин, където вероятно се правят симулации на атомни бойни глави, но получили отказ с мотива, че трябва "разрешение отгоре", съобщиха днес дипломати във Виена, цитирани от ДПА.

Ройтерс посочва, че докладът на МААЕ окачествява като провалена тазседмичната мисия в Иран на инспекторите. "Агенцията продължава да изпитва сериозни опасения относно евентуалното военно измерение на ядрената програма на Иран", се подчертава в документа.
АП допълва, че според доклада рязкото увеличаване на производството на високообогатен уран в Иран е настъпило през последните четири месеца.
Иран отхвърля обвиненията на МААЕ и Запада и твърди, че атомните му програми са единствено с цел добив на електроенергия, припомнят световните агенции.

Конфликтът стигна до размяна на различни санкции - преди дни Иран спря доставките на петрол  за Франция и Великобритания, след като миналата година ЕС спря вноса на ирански петрол.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама анализира обстоятелствата, които биха могли да оправдаят отваряне на стратегическия петролен резерв на страната, съзнавайки, че нарушаването на доставките от Иран може да ощети световната икономика, заяви в същото време американският финансов министър Тимъти Гайтнър. САЩ обаче ще направят всичко, за да ги минимизират, каза той. По думите му за сегашното поскъпване на петрола на световните пазари допринасят два основни фактора - продължаващият растеж на световната икономика и войнствените изявления на Техеран.

Междувременно руският премиер Владимир Путин заяви, че някои страни използват страховете от възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие като претекст да предизвикат промяна на иранския режим.
"Мисля, че под прикритието на борбата срещу разпространението на оръжията за масово поразяване, някои страни се опитват да направят съвсем друго нещо, поставят си съвсем други цели - да променят режима в Иран", каза той на кръгла маса в ядрения център в руския град Саров, на която се обсъждаха въпросите за националната безопасност и развитието на оръжейно-промишления комплекс на Русия.
Путин подчерта, че Москва няма намерение да се нагажда към когото и да е било при разработването на позицията си по най-наболелите международни проблеми, като например Сирия и Иран, предаде ИТАР-ТАСС.