Тръмп заяви пред ООН, че САЩ няма да имат друг избор, освен да унищожат напълно КНДР, ако тя ги заплаши, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В дебютната си реч пред световната организация той определи справянето със севернокорейската заплаха като първостепенно глобално предизвикателство.

Тръмп започна речта си, малко след като пристигна в централата на ООН в Ню Йорк. Президентът заяви, че светът е изправен пред деструктивни заплахи от престъпни държави, терористи и екстремисти.

Престъпните държави не само подкрепят терористи, но и заплашват други държави с най-унищожителното оръжие, известно на човечеството, каза Тръмп, имайки предвид ядрените оръжия.

Тръмп нарече в речта си ядрената сделка с Иран най-лошата и едностранчива, подписвана някога от САЩ, и определи политиката на Техеран като дестабилизираща.

„Честно казано тази сделка е срам за САЩ. Време е целият свят да се присъедини към нас и да настоява правителството на Иран да сложи край на стремежа си към смърт и разруха“, каза президентът.

Той заяви, че Иран е корумпирана диктатура, която цели да дестабилизира Близкия изток и призова правителството в Техеран да спре подкрепата си за тероризма.