Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че обидните думи към развиващи се страни, приписвани на президента на САЩ Доналд Тръмп, доказват, че САЩ лъжат, че се интересуват от правата на човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Човекът, който днес заема най-високия пост в Америка, показва ясно и безсрамно позицията на своята страна", се казва в официално комюнике, публикувано на сайта на Хаменей.

"Разбира се, неговите предшественици също поддържаха подобна позиция, но не я показваха толкова ясно, както неговите неотдавнашни забележки за Африка, Латинска Америка и други раси, които са пример за нарушение на човешките права", добави Хаменей в реч пред ръководителите на парламентите на мюсюлмански страни, които са на посещение в Техеран.

"Трябва да бъдат разкрити лъжливите обвинения" на САЩ във връзка с правата на човека, добави още върховният лидер на Иран.

Приписваните на Тръмп думи, окачествил като "фекални ями" африкански страни и Хаити, предизвикаха възмущение в Африка и на други места.

В петък президентът на САЩ призна в Туитър, че на среща със сенатори за имиграцията е използвал език, който окачестви като твърд. Той обаче даде да се разбере, че не е използвал израза "фекални ями".

САЩ обвиняват редовно Техеран в нарушения на правата на човека. Иран ги определя като "Великият Сатана", припомня АФП.

В изявление пред представители на мюсюлмански страни Хаменей обвини още Саудитска Арабия в това, което нарече предателство срещу мюсюлманите заради предполагаемите й връзки с Израел, предаде Асошиейтед прес.

"Правителства, които помагат на САЩ и сътрудничат с ционисткия режим да се бие с Мюсюлманските братя извършват предателство, както правят саудитците", добави той.

Рияд отрича съобщенията в медии, че се опитва да се сближи с Израел, за да обединят сили срещу Иран.

След разгрома на Ислямска държава палестинският въпрос е главен за целия мюсюлмански свят, заяви иранският президент Хасан Рохани на откриването на парламентарния съюз на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

Той призова всички да работят за това Близкият изток да стане "регион на мира и добросъседство" и добави, че неговата страна иска да сътрудничи с всички на равноправна основа, предаде ТАСС.