Той направи това изявление в началото на тристранната среща на върха за Сирия в Сочи, предаде Франс прес.

Освен Путин, в срещата участват президентите на Иран и на Турция, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган.

"Сирийският народ е този, който ще определи сам своето бъдеще. Очевидно е, че процесът няма да бъде прост и ще изисква компромиси и отстъпки от всички участници, в това число и от сирийското правителство", каза Путин и увери, че Русия, Иран и Турция ще положат активни усилия, за да направят тази работа възможно най-продуктивна.

Русия, Иран и Турция успяха да избегнат разпадането на Сирия, допълни Путин.

Той каза, че е бил достигнат нов етап в сирийската криза и че мащабните бойни действия срещу терористите в Сирия приключват.

"Благодарение на усилията на Русия, на Иран и на Турция бе избегнато разпадането на Сирия, не беше допуснато тя да бъде превзета от международни терористи, бе избегната хуманитарната катастрофа", каза руският президент.

Сирийският президент Башар Асад направи изненадваща визита в Сочи на 20 ноември в навечерието на тристранната среща на върха.

По време на срещата си с него, президентът Путин му е представил ръководството на министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили на Русия, които са били в Сочи за заседания, посветени на темата за отбраната.

Преди това на 11 ноември по време на форум в китайския град Дананг, американският президент Тръмп и руският лидер Путин потвърдиха в съвместно изявление важността на зоните за деескалация в Сирия в качеството им на временна мярка за понижаване на насилието и създаване на условия за уреждане на кризата в тази страна.

Конфликтът в Сирия няма военно решение, заявиха двамата президенти, които потвърдиха ангажираността си към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.