„В документа са определени приоритетните сфери на последващо сътрудничество между Русия, Турция и Иран“, които са „конкретните задачи“, които трябва да се изпълнят в бъдеще.

Това заяви пред репортери Путин, непосредствено след края на проведената в Сочи среща между президентите на Русия, Турция и Иран в сряда предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

Тримата са изразили удовлетворението си от постигнатите резултати във войната срещу терористичните групировки в Сирия, които ще „отворят нов етап от решаването на кризата“ в страната.

Тези перспективи се изразяват във възможността за постигане на дългосрочна и широкомащабна нормализация в Сирия, както и политическо решение за страната, като това е една от важните точки в тройната им декларация.

Що се отнася до социално-икономическите въпроси, по време на пресконференцията, Путин подчерта важността на нуждата да се възстанови инфраструктурата на страната, селското стопанство, промишлеността и търговията. Според него трябва да се изгради наново система от болници, училища и детски градини и да бъде осигурена достатъчна хуманитарна помощ.

Обявено бе и желанието на трите държави да свикат „конгрес“ между членове на сирийските управляващи и опозиция.

По-рано, по време на тристранната среща, Путин предложи да изработи многостранна програма за възстановяване на Сирия. Руският президент обоснова инициативата си с „мащабните размери на разрушенията“ в Сирия.

Според него, текат наблюдателни дейности относно спазването на условията за спиране на военните действия в зоните на деескалация на напрежението, които бяха договорени между Русия, Турция и Иран по-рано тази година.