Руският президент обоснова инициативата си с „мащабните размери на разрушенията“ в Сирия предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Според него, текат наблюдателни дейности относно спазването на условията за спиране на военните действия в зоните на деескалация на напрежението, които бяха договорени между Русия, Турция и Иран по-рано тази година.

Путин е убеден, че за успешното възстановяване на Сирия ще бъде нужно решаване на социалните и икономическите проблеми, които са налице в близкоизточната страна, както и възстановяване на индустрията, селското стопанство, инфраструктурата, здравната и образователната система.

Руският президент заяви още, че заедно с държавните глави на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Иран Хасан Рохани, са постигнали съгласие относно нуждата от свикване на конгрес между сирийските управляващи и опозиция, предаде Франс прес.

По думите на Путин, такъв конгрес би събрал „представители на различните политически партии, вътрешна и външна опозиция“, които ще дискутират „параметрите на бъдещата държава“.

В началото на тристранната среща на върха за Сирия Путин заяви, че уреждането на кризата в Сирия изисква отстъпки от всички, в това число и от нейното правителство.

"Сирийският народ е този, който ще определи сам своето бъдеще. Очевидно е, че процесът няма да бъде прост и ще изисква компромиси и отстъпки от всички участници, в това число и от сирийското правителство", каза Путин.

Той увери, че Русия, Иран и Турция ще положат активни усилия, за да направят тази работа възможно най-продуктивна. "Русия, Иран и Турция успяха да избегнат разпадането на Сирия", допълни Путин.