Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обсъдиха всички проблеми, свързани с намиране на решение на сирийската криза, посочи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров сред края на тристранната министерска среща в Анталия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Лавров каза това в отговор на въпрос на журналисти дали на срещата е било обсъждано кюрдско участие в Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи.

"Обсъждаха се всички въпроси. Не мога да навляза в подробности", заяви Лавров. Нашите препоръки ще бъдат представени на държавните глави, те ще взимат решения по всички предложения, които ще бъдат внесени, добави той.

Тази министерска среща предшества насрочената за 22 ноември в Сочи тристранна среща на върха, посветена също на темата за Сирия.

По-рано руското външно министерство публикува списък на партиите и политическите групи, поканени за участие в Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи.

Сред тях е сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз /ПДС/. Турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви, че Анкара смята за неприемлива покана на тази партия на Конгреса в сочи.

Турция разглежда тази партия и военното й крило Сили за защита на народа /СЗН/ като терористични организации, свързани с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Русия и Иран разбират безпокойството на Турция по отношение на сирийската Партия на демократичния съюз и Силите за защита народа, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу след срещата.

"Разбира се, ние имаме безпокойство във връзка с ПДС и СЗН. Ние сме говорили за това с нашите партньори не само сега, но и в рамките на преговорите в Женева. Всички страни, включително Русия и Иран, разбират нашето безпокойство по този въпрос", каза Чавушоглу.