Иранският министър на отбраната Хосейн Дехган заяви днес на пресконференция в Техеран, че руските самолети ще използват иранската база Шахид Нодже в Хамадан колкото е необходимо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Толкова време, колкото е необходимо", отговори той на въпрос за какъв период руските самолети ще използват базата на иранските ВВС в Хамадан.

Ако условията го изискват, ще проучим вариант на руснаците да бъде предоставена възможност да използват и други ирански бази, допълни той.

Тази седмица руските военни за първи път използваха летище в Иран за нанасяне на удари над бунтовниците в Сирия. В атаката участваха стратегически Ту-22М3 и многоцелеви изтребители Су-34. По-рано първите излитаха от руски летища, а вторите - от авиобазата Хмеймим в Сирия, припомня ТАСС.

Решението на Иран да предостави на въздушно-космическите сили на Русия авиобазата Шахид Нодже бе взето по силата на взаимодействието в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава", която се води по искане на сирийското правителство, каза днес Дехган.

Иран не планира да купува от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400 или "Антей-2500", съобщи военният министър.