"Преговорите и срещите по този въпрос завършиха много успешно. Смятам, че не остава много време до практическото приключване на този въпрос, което, дай Бог, ще стане много скоро, при първа възможност", заяви заместник-министърът Хосейн Амир Абдолахиан пред РИА Новости след срещата му с руския зам.-външен министър Михаил Богданов в Москва. 

Руският дипломат не потвърди думите му, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Михаил Богданов е специален представител на президента на Русия за страните от Африка и Близкия изток, ситуацията в Йемен и други страни от региона, предаде ТАСС.

Вижте снимки на ракетите >>

В средата на април Кремъл потвърди въвеждането на бартерно споразумение "петрол срещу ракети" между Русия и Иран. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков тогава заяви, че са премахнати всички юридически пречки пред доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран.

След подписването на президентския указ за отмяна на забраната за доставка на ракетните комплекси от Владимир Путин вчера, обменът вече е започнал.

През 2010 г. бившият руски президент Дмитрий Медведев забрани доставката на ракетните системи на Иран под натиск от Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма.
Договорът за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 бе сключен между Русия и Иран през 2007 г.

Иран очаква доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 до края на годината, заяви в средата на април секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани.

Шамхани отбеляза, че искът за неустойка от 4 милиарда долара, подаден преди време в женевски съд за неизпълнение на договора от страна на Русия, ще бъде оттеглен само след доставката на ракетните комплекси. Руският му колега Николай Патрушев каза, че доставката ще зависи от руските производители.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви преди месец, че след напредъка на преговорите по иранската ядрена програма, Москва не е имала защо да спазва ембаргото за бартера ”петрол срещу ракети”.

По обяснението на Путин гъвкавата и доброжелателна позиция на Иран, желанието му да се споразумее със Запада за ядрените си програми са обусловили решението му да поднови изпълнението на договора за доставката на руските системи за ПВО "С-300" за Техеран.