"Ще видим утре сутрин как се е развила ситуацията", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА и БТА.

Днес беше седмия ден от преговорния маратон между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия).

Германският външен министър заяви, че шесторката очаква Иран да коригира позицията си за постигане на политическо споразумение по рамките на сделка за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на отмяна на санкциите срещу Техеран.

Щайнмайер също така разкритикува призива на израелския премиер Бенямин Нетаняху за по-твърдо споразумение с думите, че това е бил "дързък коментар, направен меко казано отдалече".

Белият дом заяви, че преговорите по ядрената програма а Иран в Лозана са продуктивни, без да коментира още колко време може да продължат, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че преговорите продължават да са продуктивни, но остават все още някои разногласия. Той добави, че САЩ са готови да се оттеглят от преговорите, ако се наложи.

"Ако преговорите с Иран завършат с провал, САЩ са готови да засилят санкциите срещу Техеран", отбеляза говорителят, цитиран от ТАСС.

Постигане на политическо споразумение ще има най-рано утре, заяви европейски дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

"Сложността се запазва. Смятам, че до документ може да стигне едва утре, може би по обяд, може би вечерта", каза източникът.

Според някои източници от делегациите в Лозана е възможно на масата за преговори да се върне френският външен министър Лоран Фабиюс. Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер изяви готовност да остане в Лозана поне до утре.

Не съществува никакъв график за приключване на преговорите между Иран и "шесторката", заяви иранският външен министър Джавад Зариф, цитиран от ТАСС. По думите му, всичко зависи от политическата воля на преговарящите страни.