Управляващите в Иран забраниха да се празнува Свети Валентин, като призоваха своите граждани, да не подкрепят западната култура, пише в. Дейли Мирър, цитиран от Агенция "Фокус".

Полицията в Иран е издала предупреждение към местните бизнесмени да не продават подаръци, или поздравителни картички, които традиционно се разменят между влюбените на 14 февруари.

Също така към кафенетата, ресторантите и другите заведения е издадено предупреждение да не допускат "събирания, по време на които момчета и момичета празнуват Свети Валентин".

Правителството на Иран също така предупреди, че тези, които отбелязват празника, може да бъдат преследвани.

"Символите със сърца, половинки от сърца, червени рози и всички дейности, които напомнят за този ден са забранени. Властите ще предприемат законови действия срещу тези, които не спазват забраната“, се посочва в съобщение, разпространено от иранските медии.

Президентът на Пакистан осъди празнуването на Свети Валентин

В Пакистан президентът Мамнун Хюсеин осъди празнуването на Свети Валентин в страната, предаде Би Би Си.

По неговите думи "този празник не съответства на ислямската култура и на културата на Пакистан".

Традицията

Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура.

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона.

Древните гърци организират масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намират спътници в живота.

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа.