Трансферът от Ислямска република Иран в България на Живко Стефанов Русев, изтърпяващ доживотно наказание в затвора „Евин” в Техеран, е извършен на 26-27 август, съобщиха от Министерство на правосъдието (МП).

Шофьорът на ТИР бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 г. на паркинг в покрайнините на град Табриз. В управлявания от него камион с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин.

Първоначално той беше осъден на смърт. На 2 ноември 2009 г. Трети състав на Революционния съд на област Табриз произнесе присъда „доживотен затвор” срещу българина за съучастие в контрабанда на 338 кг хероин.

След обжалване от Главния прокурор на Иран, на 17 септември 2011 г. присъдата бе потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд и влезе в сила.

В настоящия момент Живко Русев се намира в Софийския централен затвор.

Трансферът му е осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата и Министерството на външните работи.

Според процедурата българският съд трябва да преразгледа размера на наказанието му според нашето законодателство.

Източници на БНР уточниха, че връщането на Живко Русев в България е "резултат от активни дипломатически действия на високо равнище през последните седмици", тъй като България няма двустранно споразумение с Иран за трансфер на осъдени лица.

Въпреки санкциите и напрежението между Европейския съюз и Иран заради ядрената му програма София от години поддържа добри връзки с Техеран на ниво посолства, а у нас ежегодно пристигат за разговори заместник-министри от Иран
.

След ареста на 55-годишния тогава шофьор властите в Техеран бяха пояснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.