"Ислямска държава" никога не е била толкова близо до Алепо. Това е най-голямото настъпление към" някогашната икономическа столица на Сирия, заяви за АФП Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес и БТА,
Организацията разполага с голяма мрежа от източници на място.

Бойци на "Ислямска държава" са влезли тази нощ в ожесточени боеве с бунтовнически групировки за контрола върху три местности и военна база, контролирана от бунтовниците от 2012 година.
"Десетки бойци са загинали и от двете страни", каза Абдел Рахман.

Джихадистката групировка е прогонила бунтовниците на зазоряване и е заела позиции на около 20 километра северно от града и на фронтовата линия с войниците на Башар Асад, близо до индустриалната зона Шейх Наджар.

В Сирия е убит ирански генерал

Генерал Хусейн Хамдани - командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция е загинал вчера в района на сирийския град Алепо по време на мисия, в която е участвал като военен съветник, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Генерал Хусейн Хамдани бе убит "от терористите на "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи на уебсайта си елитното военно подразделение на иранската армия, без да уточни при какви обстоятелства е станало това.

Париж: Русия не цели ИД

Почти всички руски бомбардировки в Сирия не целят да ударят джихадистката групировка "Ислямска държава", а да защитят сирийския президент Башар ал Асад, заяви министърът на отбраната на Франиця Жан-Ив льо Дриан в радиоинтервю днес.

"Руските военни действия от десетина дни насам не са насочени срещу Даеш (ИД), те целят приоритетно да опазят сигурността на Башар ал Асад", заяви министърът, оценявайки на 80-90 процента дела на руските удари, посветени на втората цел - да опазят Башар ал Асад.

Франция е нанесла през изминалата нощ втори въздушен удар срещу  "Ислямска държава" в Сирия, съобщи още Жан-Ив льо Дриан.
"Два самолета "Рафал" са бомбардирали тренировъчен лагер, целите са поразени", заяви министърът, като уточни, че ще последват още удари.