Иранската държавна телевизия, цитирана от Франс прес и БТА, съобщи снощи с видеорепортаж за разполагането на руските зенитно-ракетни комплекси С-300 в базата Хатам ал Анбия.

Защитата на яудрените обекти е приоритет при всички обстоятелства, заяви по телевизията генерал Фарзад Есмаил, командващ иранската ПВО. Днес небето на Иран е едно от най-сигурните в региона, подчерта той.

Кадрите бяха показани няколко часа след като върховният духовен водач аятолах Али Хаменей, заяви че иранската военна мощ има изключително отбранителна цел.

На среща с генерал Есмаил и други висши командири от ВВС той добави: "съпротивата и публичната кампания във връзка с С-300 и обекта Фордо илюстрират злобата на врага".

"Системата С-300 е отбранителна, а не нападателна, но американците направиха всичко, за да не я получим", каза аятолах Хаменей, цитиран от ТАСС.

"Имаме работа с враг, който не ни оставя право дори на отбрана. Длъжни сме да укрепваме нашия отбранителен потенциал, за да не може този враг дори да си помисли за агресия срещу Ислямската република", продължи аятолах Хаменей.