Иранското министерство на външните работи обвини Саудитска Арабия, че подкрепя тероризма и екзекутира неговите противници, след като кралството изпълни смъртната присъда на виден шиитски духовник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

"Саудитското правителство подкрепя терористи и такфири (радикални сунитски екстремисти), докато в същото време прилага репресии и смъртно наказание срещу вътрешните си опоненти.

Саудитска Арабия ще плати висока цена за тази политика, подчерта иранският дипломат", заяви говорителят на външното министерство в Техеран Хосейн Джабер Ансари, цитиран от агенция ИРНА, след екзекуцията на Нимр Бакер ан Нимр.

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей изрази почитта си към Ан Нимр в Туитър. Той заплаши Саудитска Арабия с божие възмездие.

Шейх Нимр, 56-годишен, яростен критик на сунитската управляваща династия, видна фигура в шиитските протести през 2011 година, бе арестуван през юли 2012 година и осъден на смърт през октомври 2014 година от специализиран антитерористичен съд, за подстрекателство, неподчинение на суверена и носене на оръжие.

Саудитска Арабия отправи към Иран протестна нота

Посланикът на Иран е бил повикан в министерството на външните работи на Саудитска Арабия и му е била връчена протестна нота, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Министерството повика посланика на Иран и му бе връчена протестна нота във връзка с агресивни ирански изявления срещу съдебните власти на Саудитска Арабия", съобщава Саудитската агенция по печата (САП).

Революционните гвардейци се заканиха на Саудитска Арабия

Иранският елитен Корпус на гвардейците на ислямската революция предупреди, че управляващата в Саудитска Арабия династия на Ас Сауд ще се сблъска с остра реакция заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр, предаде Ройтерс.

"Жестоко отмъщение ще унищожи семейството Ас Сауд в близко бъдеще и ще доведе до падането на този протерористичен, антиислямски режим", се казва в изявление на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, цитирано от агенция Мехр.

Саудитското посолство в Техеран беше нападнато от протестиращи

Части от сградата са подпалени, а други части от комплекса са били разрушени, съобщава агенция Тасним, цитирана от ДПА.

Според агенцията посолството е било нападнато от група гневни иранци в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр в Саудитска Арабия.