"Наша отговорност пред Бог и народа ни, както и пред целия свят, е да се изправим единни, за да преборим силите на злото и екстремизма, където и да се намират те. Иранският режим представлява върхът на копието на глобалния тероризъм от революцията на Хомейни насам", каза монархът в безпрецедентна атака срещу Иран, цитиран от Ройтерс и Франс прес, на които се позовава БТА.

Иранският режим подкрепя терористични групировки и движения като Хизбула, йеменските хуси, а също "Ислямска държава", Ал Каида и други, добави кралят в реч по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Риад.

"Няма да имаме милост и ще приложим закона с цялата му сила върху всеки, който финансира тероризма, по какъвто и да било начин", добави крал Салман в предаваната по телевизията реч при откриването на среща на върха с участието на Тръмп и държавни ръководители от повече от 50 арабски и ислямски страни.

Саудитският крал заяви решимост за "елиминиране на групировката "Ислямска държава" и всички терористични организации, независимо от религията, вероизповедание или идеология", отбелязва Франс прес.

Саудитското кралство е сунитско, а Иран - шиитски. ИД и Ал Каида са сунитски радикални организации, уточнява агенцията.