Това предаде ТАСС от Техеран, позовавайки се на местни информационни агенции.

Вчера от външното и военното министерство на Иран излезе точно противоположното съобщение . че базата е затворена за използване от руски самолети.

„Полетите не са преустановени. Иран и Русия са съюзници в борбата с тероризма”, заяви обаче днес Али Лариджани.

И добави, че иранската база „Шахид Нодже” в Хамадан на никого не е предоставена на постоянна основа, а се използва за допълнително зареждане с гориво.

Изявлението бе направено в отговор на реплика на депутата Махмуд Садеги. Той  припомни, че до председателството на парламента е пратено с подписите на 20 депутати искане за разяснения по повод използването на военновъздушната база в Хамадан.

„Искането непременно ще бъде разгледано”, увери председателят на иранския парламент.

Освен това Лариджани, цитиран от държавната осведомителна агенция ИРНА и БТА, е разкритикувал иранския министър на отбраната ген. Хосейн Дехган, че не е "отговорил по подходящ начин" на изразената от депутатите загриженост. През уикенда министърът заяви, че използването на базата от Русия не е тяхна работа.

Лариджани подчерта, че Дехган "би трябвало да спазва управленската етика", посочва Асошиейтед прес.

Тези разяснения не дават отговор на какво се дължат противоречивите сигнали от Техеран: дали те отразяват някаква преоценка на военното сътрудничество с Русия, или говорят за вътрешни разногласия.

Още в понеделник, коментирайки съобщенията от Техеран, говорител на руското министерство на отбраната каза, че руски самолети и занапред ще използват базата.

По-късно стана ясно, че и САЩ не са убедени, че Иран е спрял достъпа до летището си за руската бойна авиаци.

Миналата седмица руски военни за първи път използваха летище в Иран за нанасяне на удари по джихадистите в Сирия, припомня ТАСС. В атаката участваха бомбардировачи Ту-22М3 и самолети Су-34.

По-рано бомбардировачите с далечен обсег на руските ВВС излитаха от летища в Русия, а фронтовите бомбардировачи от въздушната база Хмеймим на територията на Сирия.