Китай може да получи значително участие в консорциума по реконструкцията на иранския реактор с тежка вода в Арак, съобщи дипломатически източник от иранската делегация на ядрените преговори във Виена, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите на пожелалия анонимност източник, тази договореност е била предварително постигната в хода на преговорите на Иран със страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия).

По-рано източник от западна делегация съобщи, че страните са се споразумели не само по въпросите, свързани с реактора в Арак, но и за завода за обогатяване на уран във Фордо. "Сега се съгласуват подробностите, но страните формално постигнаха съгласие", каза източникът. Принципна договореност за реконфигурацията на реактора с тежка вода в Арак бе постигната от страните в началото на април в Лозана, когато бяха определени политическите рамки на бъдещото споразумение за иранската ядрена програма.

Целта е да се понижи обемът на произведения от реактора плутоний, който може да се използва за военни цели. Съгласно договорката в Лозана, съществуващото ядро на реактора трябва да се разруши или изнесе от страната, както и отработеното гориво. Тежка вода в Иран ще се ползва само в обеми, необходими за функционирането на преустроения реактор, а излишъкът ще се продава в чужбина в следващите 15 години. Допреди две седмици обаче все още не бяха съгласувани подробностите по реконфигурация на обекта и съставът на консорциума, който ще осъществи този проект. Според постигнатите в Лозана договорености Иран също така при никакви обстоятелства няма да прави изследвания в сферата на преработката на отработеното ядрено гориво или да строи нови реактори с тежка вода.

САЩ: Никога не сме били толкова близо до споразумение с Иран

Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) никога не са били толкова близо до споразумение по иранската ядрена програма, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери..

"Днес моите колеги външни министри се връщат във Виена. Дойде време да видим дали можем да сключим споразумение или не", заяви Кери, който отбеляза, че преговорите все още "могат да отидат в едната или другата посока".

"Тези преговори траяха дълги години и през последните няколко дни ние постигнахме истински напредък. Искам обаче да е съвсем ясно - още не сме стигнали където трябва по някои от най-сложните въпроси", каза първият дипломат на САЩ.

САЩ са готови да напуснат преговорите, ако Иран и групата 5+1 не постигнат споразумение в рамките на договорения срок 7 юли, заяви Кери. "Ако нямаме споразумение и има абсолютна неотстъпчивост и нежелание да се напредне по важните за нас неща, президентът Обама винаги е казвал, че сме готови да се оттеглим", каза Кери. Преговорните екипи "ще продължат да работят много интензивно в близките часове и дни", каза той.

"Няма да водим открити за медиите дискусии, ще разговаряме на закрити врата и когато настъпи времето, ще кажем каквото е нужно да се каже", заяви държавният секретар на САЩ.