Той заяви, че то е дори по-лошо, отколкото се е опасявала страната му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тази сделка, която изглежда се очертава, оправдава всичките ни страхове и дори повече от това", каза Нетаняху днес на седмичното заседание на кабинета в Ерусалим, докато шестте световни сили и Иран преговарят в Лозана, бързайки да спазят крайния срок 31 март за постигане на споразумение.

"Наред с подготовката за подписване на това опасно споразумение иранските сили в Йемен окупират обширни територии от страната и се опитват да завземат стратегически важния проток Баб ел Мандеб, което ще промени съотношението на силите в сферата на корабоплаването и в сферата на световните доставки на петрол", изтъкна Нетаняху, цитиран от ТАСС.

Според израелския премиер, освен оста Бейрут-Дамаск-Багдад, Иран протяга пипалата си също и на юг.

Оста Иран-Лозана-Йемен е заплаха за човечеството и трябва да бъде предотвратена, подчерта Нетаняху.

Отбелязвайки настъплението на силите на ирански съюзници в Йемен и други арабски страни, израелският премиер обвини Иран, че се опитва "да завоюва целия Близък изток".

Нетаняху съобщи, че преди заседанието на кабинета е разговарял по телефона с лидерите на републиканската и на демократическата фракция в Сената на САЩ.

"Изразих дълбока загриженост във връзка със споразумението, което се очертава на преговорите с Иран", каза той.

Нетаняху неведнъж е призовавал световната общност да не сключва "лоша сделка" с Техеран, при която Иран би запазил възможността си за кратко време да се сдобие с атомни оръжия, ако бъде взето политическо решение за това.