"Премиерът не предложи никакви жизнеспособни алтернативи за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие", подчерта американският президент, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Той отбеляза, че не е слушал речта на Нетаняху, а само е прочел стенограма от нея, но не е видял нищо ново в нея.

Обама прикани Конгреса да дава оценка по ядреното споразумение с Иран едва когато то бъде финализирано и подчерта, че ще приеме само такова споразумение, което блокира Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

"Централният въпрос е: как можем да им попречим да се сдобият с ядрено оръжие?", отбеляза президентът на САЩ.

В отговор на критиките
, израелският премиер Бенямин Нетаняху каза , че в речта си е представил "практична алтернатива" на преговорите по ядрения въпрос с Иран. Предложението на Нетаняху е да не бъдат вдигани автоматично санкциите срещу Иран, "докато не спре да сее тероризъм по света, не спре агресията срещу съседите си и заплахите да унищожи Израел".

Речта на Нетаняху се явява предизвикателство към Барак Обама, който не бе уведомен за идването му в Конгреса. Поканата към Нетаняху бе отправена от председателя републиканец на Камарата на представителите Джон Бейнър, който не се консултира с Белия дом, предизвиквайки гнева на администрацията на Обама.

В началото на речта си Нетаняху обаче благодари на Обама за подкрепата му към Израел и спомена американската военна помощ, включително при изграждането на израелската противоракетна система "Железен купол".

Нетаняху подчерта, че речта му не е знак на неуважение към Обама, а има за цел да коментира потенциалното споразумение с Иран, което по думите му "може да застраши оцеляването на Израел".

"Иранският режим е голяма заплаха за Израел, но и за мира в целия свят. Трябва всички заедно да спрем марша на завоевание, потискане и терор на Иран", заяви той.

Международно споразумение с Иран по ядрената му програма на практика ще гарантира, че Иран ще може да изгради ядрено оръжие, каза Нетаняху.

"То не блокира, а постила пътя на Иран към бомбата. Споразумението ще позволи на иранската ядрена програма да се запази до голяма степен непокътната, поради което Иран ще може много бързо да се сдобие с ядрено оръжие. Само за една година по американски оценки", изрази тревога израелският премиер.

 "За да разберем колко опасен ще е Иран с ядрено оръжие, трябва в пълна степен да разберем природата на този режим. Документите, на които се основава иранската държава, обещават продължаване на джихада. Много държави в Близкия изток се разпадат. Докато мнозина се надяват, че Иран ще се присъедини към общността на нациите, Иран поглъща няколко нации", каза Нетаняху.

Иран вече доминира правителствата в Багдад (Ирак), Дамаск (Сирия), Бейрут (Ливан) и Сана (Йемен), предупреди израелският премиер и добави, че сигурно ще последват и други. Той направи паралели с нацистите и с древен персийски владетел, който искал да изтреби евреите

Влизането на Нетаняху на заседанието на двете камари на Конгреса бе приветствано с продължителни аплодисменти от станалите на крака конгресмени и множество ръкостискания с него. Медии отбелязаха, че такова посрещане получава президентът на САЩ, когато влиза в залата на Конгреса за годишната си реч "За състоянието на съюза".

Това е третият път, когато Нетаняху държи реч пред Конгреса на САЩ. Единственият друг държавник, достигнал този рекорд, е бившият британски премиер Уинстън Чърчил.

Иран: Речта на Нетаняху е "досадна"

Речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху е била "досадна" според Иран. "Нетаняху повтори отново лъжите си и това беше досадно", заяви говорител на външното министерство, според когото израелският премиер изглежда твърдо решен да поставя нелогични и радикални искания на международните преговори между Иран и шестте световни сили.