Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за Ройтерс в Белия дом.

Той добави, че изгледите пред постигането на окончателно споразумение по ядрения въпрос обаче не са благоприятни.

Обама посочва също, че споровете около планираната за днес реч на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Конгреса на САЩ, е отвличане на вниманието, което няма да има "дълготрайни разрушителни" последици за американско-израелските отношения.

Според американския президент обаче има "значителни разногласия" между неговото правителство и израелското за това как да се постигне общата им цел, а именно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Обама посочва, че ако Техеран се съгласи на "двуцифрен" срок от години, в който да замрази ядрената си програма, това ще даде гаранции, че "те няма да се сдобият с ядрено оръжие".

По думите на американския президент целта на САЩ е да се направи така, че "да има разстояние във времеви план от поне година между момента на предприемането на опит да се сдобият с ядрено оръжие и момента на придобиването на реален капацитет да се сдобият с такова".

Според Ройтерс Обама е опитал да омаловажи дългосрочните щети от речта на Нетаняху в Конгреса, посочвайки, че възникналият разрив не е на лична основа и че би се срещнал израелския премиер отново, ако той спечели изборите в Израел на 17 март.

Американският президент обаче изразява мнение, че Нетаняху е сгрешил, като се е противопоставил на сключването на временно споразумение с Иран през 2013 г.

В интервюто Обама говори и по редица други теми. По повод убийството на руския политик Борис Немцов американският президент посочва, че то е признак за влошаващ се климат в Русия, където през последните няколко години е имало отстъпление в областта на гражданските права и свободата на медиите.

Обама се срещна с Немцов през 2009 г. по време на свое посещение в Москва, където разговаря с опозиционни партии, припомня Ройтерс.

По думите му убийството е "част от това, което според мен направи възможно Русия да се въвлече в агресия като тази, която извършва срещу Украйна".

По темата за отношенията с Куба Обама заяви, че се надява САЩ да отворят посолство в островната държава до срещата на върха на страните от Западното полукълбо в Панама в средата на април. Той обаче предупреди, че ще е нужно повече време, за да се установят нормални отношения с Хавана след повече от половинвековното им прекъсване.

Ройтерс отбелязва, че макар и някои критици, включително членове на Конгреса, да са окачествили прекратяването на опитите на САЩ за изолиране на Куба като подарък за авторитарното кубинско правителство, според думите на Обама вече има признаци, че тази нова политика кара Хавана да се либерализира.

В интервюто американският президент също така остро критикува плановете на Китай да въведе нови правила за работата на американските технологични компании. В тази връзка той призовава Пекин да промени политиката си, ако иска да прави бизнес със САЩ, и посочва, че е повдигнал въпроса пред китайския си колега Си Цзинпин. Става дума за планове на Китай да приеме всеобхватен закон за борба с тероризма, по силата на който технологичните компании ще трябва да предоставят информация за използваното от тях криптиране за защита на личните данни и да инсталират "тайни вратички" в системите си, така че китайските власти да си осигуряват достъп, за да осъществяват наблюдение.