От две седмици жителите на Амерли - предимно етнически туркмени, изповядващи шиитството - настояват за военна намеса, твърдейки, че запасите им от храна, вода и лекарства привършват, съобщи Франс прес, цитирана от БТА, позовавайки се на източници от иракските сили.

Те се страхуват също от клане, ако джихадистите превземат града предвид етническото и религиозно прочистване, което ИД извършва в контролираните от нея райони.

Хиляди членове на различни шиитски милиции като "Асаиб ал Хак" се събират в района Туз Хурмату в провинция Салах ад Дин в подготовка на битката за разбиване на обсадата на града, намиращ се на 160 км северно от Багдад, посочи командир на цивилни доброволци.

Армейски генерал заяви, че войски се събират също в Джабал Хамриин.

Иракската авиация нанесе вчера девет въздушни удара срещу позиции на джихадистите в района, съобщи иракски полковник.

Според цитирани от Асошиейтед прес американски представители от сферата на отбраната правителството на Барак Обама обмисля операция за оказване на хуманитарна помощ на обсадените туркменски шиити в Северен Ирак. Смята се, че между 12 000 и 15 000 души са без достъп до храна и вода.

Ангела Меркел окачестви действията на „Ислямска държава” като „геноцид”

Германският канцлер Ангела Меркел окачестви действията на джихадистите в Ирак като „геноцид”, като по-този начин отиде по-далеч, отколкото другите западни лидери, в осъждането на групировката, пише The Local, цитиран от Фокус.

Това, което се случва в Ирак е ужасно варварство. Можем да говорим за геноцид, извършван там”, заяви Меркел, като призова Германия да въоръжи кюрдите в Северен Ирак за борба срещу екстремистите.

Те отчаяно се нуждаят от по-добра екипировка”, подчерта германският канцлер.

Анкета: Трябва ли да има международен отговор на Ислямска държава?