Докато командосите напредваха, щурмови хеликоптери нанасяха удари по джихадистите, а стрелба на тежки оръжия отекваше из района, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

"От ИД изпратиха на самоубийствени мисии девет коли и камиони, натоварени с експлозиви. Осем от тях бяха унищожени преди да достигнат мишените си, а една се блъсна в бронирано "Хъмви" на правителствените сили", каза пред АП подполковник Мунтадар аш Шимари.

Той не посочи броя на убитите и ранените, но друг офицер съобщи за шестима ранени войници.

Специалните сили влязоха по пладне в Бартела - на времето християнско населено място. По думите на генерал Талиб Шагати превземането на този град на петнайсетина километра от покрайнините на Мосул е от голямо значение за операцията.

Обрач около Мосул

Засега боевете се съсредоточават в градчетата и селата около Мосул, повечето от които са безлюдни, но са осеяни с поставени от ислямистите крайпътни бомби, което затруднява придвижването на частите.

Очаква се командосите, наричани антитерористични сили, да си пробият път към Мосул, където ще срещнат яростната съпротива на бойците от ИД в кулминационните сражения в градска среда. Вероятно тази кампания ще продължи седмици, ако не и месеци.

Битка на три фронта

В съобщение на кюрдските милиции пешмерга се казва, че операцията ще се осъществи на три фронта и ще бъде продължение на последните териториални придобивки на кюрдите източно от Мосул, и на иракските южно от града.

Частите на пешмерга, които бяха разположени в планините североизточно от Мосул, слязоха от позициите си и се наредиха срещу фронтовата линия.

С булдозери и друга тежка техника те изкопаха траншеи и напреднаха с бронирани коли след едночасов минометен обстрел по позиции на ИД в село Барима.

Военни действия се водят и в град Башика, североизточно от Мосул. Тази сутрин над града се извива гъст дим.