По време на операция на правителствените сили за подсигуряването на контрола върху всички спорни райони, за които претендират кюрдите и изкореняването на желанието за независимост, иракските въоръжени сили са завършили завладяването на всички петролни находища, завзети от кюрдските въоръжени отряди след 2014 година, пише в. „Ню Йорк Таймс“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Вихрената военна операция, подпомогната от споразумение с кюрдска фракция за мирното отстъпване на град Киркук и близкостоящите петролни кладенци, нанесе удар по мечтите на кюрдите за независимост от Ирак.

Двудневната операция засили и позицията на иракския премиер Хайдер ал Абади, който, според изданието, е надхитрил кюрдските лидери. Кюрдските бойци отстъпиха всички заемани райони без съпротива.

Висшестоящ военен от кюрдските сили, разположени в провинция Киркук за защита на петролните кладенци около град Дибис, на около 50 километра северозападно от град Киркук, заяви, че неговата част се е изтеглила в късните часове на понеделник, когато иракските войници са се приближили.

Командирът, дал телефонно интервю за „Ню Йорк Таймс“ под условието да остане анонимен, тъй като не му е разрешено да прави заявления пред медиите, каза че кюрдските въоръжени сили, известни като „пешмерга“ са получили нареждане да напуснат позициите си около Дибис от командването в Ербил, столицата на автономния кюрдски регион.

В първото си публично обръщение, след началото на настъпателната операция на иракските сили, Масуд Барзани, президентът на автономния кюрдски регион, хвърли вината за отстъплението от спорните области върху съперничеща кюрдска фракция, която, според него, е еднолично отговорна за успеха на атаката.

Кюрдският лидер предупреди Багдад да не настъпва извън тези райони. „Всички ресурси ще бъдат хвърлени за сигурността и стабилността на кюрдския регион“, подчерта той, в съобщение.