Трима души са загинали при атентата с кола бомба до американското консулство в столицата на автономния район Иракски Кюрдистан - град Ербил, съобщи Франс прес, позовавайки се на властите, предаде БТА.

По-рано Ройтерс съобщи за един убит и петима ранени. Агенцията се позова на кмета на Ербил Нихад Коджа.

"Кола бомба се взриви край входа на американското консулство. Мишената изглежда е било консулството", каза Коджа.

На снимки, публикувани в социалните медии, се вижда черен дим, издигащ се иззад многоетажни сгради в населения предимно с християни квартал Анкауа, в който има много кафенета, популярни сред чужденците.

Ербил е столица на автономния Иракски Кюрдистан.

Според очевидец веднага след взрива се е чула стрелба, която после била преустановена.

От мисията казаха, че няма пострадал човек от персонала или охраната.

Репортер на Асошиейтед прес заяви, че при експлозията в квартала Анкава са били подпалени няколко коли. Кюрдските сили за сигурност незабавно са пристигнали на място.

Според ДПА атентатът е бил самоубийствен.

Ислямска държава пое отговорност за бомбения атентат

Ислямска държава съобщи в Туитър, че нейни бойци успели да взривят бомба срещу сградата на американското консулство в Ербил и при нападението имало много убити и ранени, предаде Ройтерс.

Подобни нападения са рядкост в Ербил, където ситуацията е относително спокойна за разлика от по-голямата част на Ирак, отбелязват агенциите.

Най-малко 31 души са загинали днес при поредица бомбени експлозии на обществени места в иракската столица Багдад, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на властите.