Самолети на оглавяваната от САЩ международна коалиция не са нанасяли въздушни удари по траурна процесия в селището Дакук, на 30 км южно от иракския град Киркук.

Това заявиха пред ТАСС от пресслужбата на командването на операцията "Непоколебима решимост", която западната коалиция води срещу терористичната групировка "Ислямска държава", предаде БТА.

"Към момента не можем да свържем предполагаеми жертви сред гражданското население с нито един удар на коалицията в този район", заявил представител на пресслужбата, който добавил, че коалицията "свежда до минимум всички възможни рискове за мирното население".

По-рано вчера говорителят на руското министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, заяви, че руското разузнаване е регистрирало въздушен удар на международната коалиция по траурна процесия в Дакук, при който са загинали десетки цивилни, вкл. жени и деца.

По думите му ударът от двойка самолети на коалицията е бил нанесен в район, където по руски данни няма бойци на "Ислямска държава" (ИД).

Генерал Конашенков се позова на очевидци, според които авиацията на коалицията е възприела траурната процесия като съсредоточаване на въоръжени лица.

Той подчерта, че "подобни смъртоносни удари по мирни населени места, имащи всички признаци на военни престъпления, стават на практика всекидневна рутина за международната коалиция".

Според министерството на отбраната на Русия сватби, погребални процесии, болници, полицейски участъци и хуманитарни автоколони в Ирак прекалено често попадат под ударите на самолетите на коалицията, съобщи ТАСС.

Игор Конашенков каза още, че Русия внимателно следи развитието на обстановката в Ирак и в частност операцията по превземането на Мосул, който е под контрола на ИД.

Генералът съобщи, че за последното денонощие е имало 22 излитания на самолети от тактическата авиация на коалицията и на четири безпилотни летателни апарата и че с тях са нанесени 19 удара по различни обекти на територията на Ирак.