Осемстотин християнски доброволци се включиха в шиитско опълчение, за да участват в действията за освобождаване на иракския град Мосул от групировката "Ислямска държава", предаде иранската агенция Фарс, цитирана от ТАСС и БТА.

"Осемстотин християнски доброволци, преминали военна подготовка, се включиха в християнския батальон "Вавилон", влизащ в състава на шиитското формирование "Хашд аш шаби", беше посочено в съобщението.

В него се казва, че християнските доброволци ще вземат участие в настъплението на обединените въоръжени сили и опълчения на Ирак към град Мосул, който е окупиран от терористичната групировка "Ислямска държава".

Формированието "Хашд аш шаби" беше създадено през 2014 г. в отговор на призива на духовния лидер на шиитите в Ирак аятолах Али ас Систани към представителите на всички вероизповедания в страната да се обединят за борба с "Ислямска държава".

Руското външно министерство оповести данни, според които в редиците на терористите и незаконните въоръжени групи в Сирия и Ирак се бият около 2200 души от Русия.