Доброволците участват в съвместната операция на армията и полицията на страната срещу "Ислямска държава", пояснява представител на военните, цитиран от иракската информационна агенция Tasnim, на която се позова "Фокус".
 
Във вторник правителството в Багдад обяви формално началото на контранастъплението срещу екстремистите в провинция Анбар. В офанзивата участват иракски военни, подкрепяни от шиитски и сунитски милиции.

Кодовото название на офанзивата ще е "Лабаик я Хюсеин" ("Ние служим на теб, о, Хюсеин") - лозунг в почит към имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, убит в битка през 7-и век, довела до схизмата между мюсюлманите шиити и сунити.

ИД окупира големи част от Анбар в началото на 2014 г. По-рано този месец ислямистите превзеха и столицата на провинцията - Рамади.

Падането на града в ръцете на групировката бе възприето като голямо поражение за иракските сили, които на други места бяха постигнали напредък в битката срещу екстремистите с помощта на въздушните удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция.

Шиитските милиции обявиха, че те ще ръководят операцията, предаде Ройтерс, като се позова на техен говорител.

Цитираният говорител на шиитските милиции изрази увереност, че освобождаването на Рамади от "Ислямска държава" няма да отнеме много време.

Водещата роля на шиитските милиции в офанзивата и избраното за нея кодово име обаче може да разгневят преобладаващо сунитското население на провинция Анбар, отбелязва Ройтерс.