Данъчноосигурителната тежест на всеки работещ българин достига до 45 процента от това, което заработва с труда си. Като се добавят и общинските данъци и такси, процентът се доближава до 50 на сто, сметнаха икономистите.

Най-голямата тежест идва от осигуровките, от ДДС и от акциза.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика цигарите са доста голямо перо в бюджета на пушачите.

Ако не искате да плащате данъци, не пушете цигари. В този случай цигарите продават данъци. При алкохола се "плаща" по-малко, каза икономистът.

Анализаторите от Института за пазарна икономика заедно с експерти от фондация "Фридрих "Науман" са разработили и сайт калкулатор, където всеки може да пресметне колко плаща за данъци и осигуровки в зависимост от личния си доход.

Икономистите смятат, че през 2017 година всеки от нас ще плати на хазната по 5140 лева по предвидените разходи в бюджета. Още 3340 лева е сумата, която се натрупва през годините от държавния дълг.

Най-много плащаме за пенсии и социални помощи - 1723 лв. на човек според новия бюджет. Високи са и разходите за здравеопазване - 591 лв., образование - 468 лв. и за отбрана 591 лв. Най-малко плащаме за спорт и култура - 87 лв. на човек

По-лоша бюджетна година, прогнозират анализаторите от Института за пазарна икономика в алтернативата на държавния бюджет за 2017-та, която традиционно те сравняват с проекта на Финансовото министерство. Прогнозата се мотивира с влошаването на външната среда и политическата нестабилност след оставката на кабинета.