В интервю за австрийския вестник "Стандард" той също така определя шансовете Гърция да излезе от еврозоната на около една трета, предаде БТА.

Сорос преди това призовава западните страни да увеличат помощта за Украйна, очертавайки стъпки към финансов пакет от 50 милиарда долара, който според него трябва да бъде разглеждан като защита срещу все по-агресивна Русия.

Западът може да помогне на Украйна, като увеличи привлекателността й за инвеститорите. Необходима е застраховка за политически риск. Тя може да е под формата на смесено финансиране (mezzanine financing) при лихвите на ЕС - много близо до нулата, посочи той в интервюто, публикувано днес.

"Аз съм готов. Има конкретни инвестиционни идеи, например селскостопански и инфраструктурни проекти. Бих могъл да инвестирам 1 милиард долара. Това трябва да генерира печалба. Фондацията ми ще има полза от това. Частният ангажимент се нуждае от силно политическо ръководство", допълни той.

Роденият в Унгария инвестиционен магнат натрупа състояние, като заложи срещу британската лира на валутния пазар през 1992 година.

Сорос оценява сега вероятността Гърция да напусне еврозоната на около една трета, докато миналата седмица тази вероятност според него беше 50 процента.