Шефът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев написа гневно отворено писмо на „София Тех парк“, в което обяснява, че докато на неговата фирма се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.

Според Пенчев това са назначени чиновници, които харчат пари на данъкоплатците и се опитват да спъват бизнеса.

Пенчев изтъкна, че вложените от държавата 100 млн. инвестиции са докарали 0% принадена стойност. Имаме една гола поляна и нищо друго, каза бизнесменът пред bTV.

Той се оплака, че държавните чиновници искат да му наложат солена глоба, за нещо за което те сами са виновни.

Бизнесменът смята, че разковничето за корупцията е именно в еврофондовете, макар че призна и че той веднъж се е възползвал от тях.

От алчност го направих и ме е срам, каза Пенчев.

Отговорът

"София Тех парк" е открит 2015 година, т.е. той има история от една година. Силиконовата долина е основана през 38-ма година, това са 80 години. Като се сравняваме с най-развитите държави, да се сравняваме и със сроковете, отговори Иван Симеонов, изпълнителен директор на "София Тех парк".

Според него в това писмо има язвителен тон и цинични нападки. Освен това има още един проблем. То касае конкретно договорна договорка, която се развява по медиите вместо да се реши в разговор, както е добрата бизнес практика. Първият договор е подписан на 23 март за учредяване на право на строеж, ангажиментът е сградата да бъде довършена декември 2016 година. Оказано е съдействие по възможно най-ефективния начин тази сграда да бъде построена, обясни Симеонов.

Освен това той допълни, че не става въпрос за инвестиция от 100 млн. а са 83 млн. лева.

Другото твърдение е, че това не са парите на данъкоплатците. „София тех парк“ е бенефициент по европейска програма и това са само европейски пари, това е много важно да се подчертае, каза Симеонов.

„Другите страни са с половин вековна история, ние сме още бебета… Това не е търговска фирма. „София тех парк“ е дружество, което има за цел да създава иновация, а не да продава на пазара. Инвестицията се връща за 10 години, това е инструмент на държавата за създаване на иновация, тези паркове нямат за цел да създават печалба", допълни той.