Саудитският крал Салман е уверил в това руския президент Владимир Путин при първото посещение на саудитски монарх в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При срещата с Путин в Кремъл кралят е изразил убедеността си, че има възможности за диверсифициране на икономическото сътрудничество между двете страни. Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund - PIF) създават платформа с обем 1 млрд. д. за инвестиции в технологичния сектор.

Новата структура ще се насочи към търсене на привлекателни инвестиционни възможности в руския високотехнологичен сектор.

Ние и саудитските ни партньори вярваме в потенциала на руските високотехнологични компании и приемаме този сектор като ключов за развитието на икономиките на двете страни, посочва в прессъобщение ръководителят на руския фонд Кирил Дмитриев.

Руският и саудитски фонд освен това разглеждат редица привлекателни инвестиционни възможности в сектори като търговия на дребно, строителство, алтернативна енергетика, транспортна и логистична инфраструктура.

Русия е направила оферта за първата саудитска атомна централа

Саудитска Арабия е започнала търсене на изпълнители за строителство на първата й атомна централа. Това съобщи ръководителят на руската корпорация Росатом Алексей Лихачов на форума Руска енергийна седмица.

Саудитска Арабия започна да създава атомна енергетика. Направена е първата стъпка - отправена е покана за подаване на оферти за строителство на атомна централа, посочи той.

Росатом се надява да работи със Саудитска Арабия в строителството на АЕЦ и създаването на мобилни източници на енергия и вече е представил на саудитската страна предложения за изграждане на атомна централа, каза Лихачов.

През лятото на 2015 г. Москва и Рияд сключиха междуправителствено споразумение за сътрудничество в сферата на мирния атом, като през през март договорът бе утвърден от правителството на Саудитска Арабия.