Съветникът по финансова политика и стратегическо планиране в Българската банка за развитие София Касидова представи в ефира на „Хоризонт“ някои от проектите, залегнали в стратегията на новото ръководство на банката. Ще бъдат предложени нови схеми, структурирани и съфинансирани с европейските финансови институции – както кредити, така и капитал за дялово участие.

Това е стъпка за подпомагане на българските компании през целия им жизнен цикъл, за облекчаване на достъпа им до финансов ресурс, така че да стават по-стабилни и по-добре капитализирани. Чрез предлагането на нови продукти и инструменти банката прави заявка за равностойно участие в структурирането на нови финансови инструменти, които ще станат основният източник на европейски ресурси предвид съкращаване на европейските грантове в периода след 2020.

ББР е също и полезен европейски партньор с доказан работен опит с китайски банки, от които ползва ресурс на атрактивна цена за финансиране на българския бизнес. През май банката договори 80 млн. евро с Китайската банка за развитие за финансиране общата кредитна дейност на ББР или стратегически проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. През октомври Българската банка за развитие подписа заем за 50 млн. евро от Китайската ексим банка, с който да финансира местния бизнес, търговски операции, както и за насърчаване на икономическите отношения между България и Китай. „Това е възможност за нашите компании да стъпят в Китай, но как те ще се справят и какви контрагенти ще намерят зависи от тяхната предприемчивост“, обясни  София Касидова.

Догодина в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ББР ще проведе за пръв път своя Годишна среща и икономически форум за бизнеса и институциите у нас. Така ще поставим началото на традиционно домакинство за диалог със своите партньори и клиенти, международни финансови институции, банковата и инвестиционна общност, както и с европейските и държавни институции у нас.