Инвестициите ще се мобилизират в периода 2015-2017 г. за стимулиране на европейското производство, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.
 
"Договорихме три неща:

1. Призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции;
2. Подновен ангажимент за интензифициране на структурните реформи;
3. Продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси", заяви Туск във видеосъобщение.

"Трите заедно формират нашата стратегия за ускоряване на възстановяването", добави Туск.

"Новият фокус на инвестиране, наред с поемането на ангажимент от страна на страните членки за структурни реформи и за следване на фискална консолидация, ще бъдат основата за растеж и откриване на нови работни места в Европа", посочиха лидерите в съвместно изявление, цитирано от ДПА.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който взе участие в срещата на върха, предрече, че планът може да допринесе за увеличаване на доверието в еврозоната. Според него бързото му прилагане и правенето на инвестиции с висока възвръщаемост са ключови.
 
"Инвестициите трябва да бъдат насочени към проекти на бъдещето, например в цифровата икономика или области, където не сме особено силни на световните пазари", заяви при пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

Първоначалният замисъл бе лидерите да се съберат отново днес (петък) за втори ден преговори, но Доналд Туск посочи, че лидерите приключват работата си още тази нощ и няма да се събират пак на сутринта.