Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" (БФБЛ).

Във връзка с контрабандата на цигари Борисов напомни, че е била 34 процента и бюджетът се е пълнел с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под 7%. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, обясни премиерът.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с 200 милиона лева, допълни Борисов.

Той припомни, че когато са се заели с еврофондовете, усвояването било 0,48 процента, сега сме били 7-ми и 20 държави в ЕС са след нас.

Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той.

Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов.

Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тук, попита Борисов участниците в срещата.

По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, изтъкна премиерът.