Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на днешното откриване на ново пристанищно съоръжение в Бургас.

По думите му, предоставянето на държавни обекти за управление от частни инвеститори е най-добрият подход за развитие на транспортните дружества. „Потвърждение за това е изграждането на този обект, за който концесионерът на пристанищен Терминал "Бургас Изток – 2" БМФ "Порт Бургас", е инвестирал 15 милиона евро“, каза Ивайло Московски.

Той допълни, че държавата и ДП „Пристанищна инфраструктура“ са предвидили мерки и инвестиции на стойност 30 милиона лева, които допълнително да подпомогнат развитието на пристанищата в Бургас.
Очакваме всички тези действия да доведат до увеличаване на товаропотоците и инвестициите в района, заяви още той.

Новото съоръжение за разтоварване и съхранение на меден концентрат, разположено на пристанищен Терминал ,,Бургас Изток-2“, ще се използва от "Арубис България". То е с капацитет 60 000 тона и е оборудвано с напълно
автоматизирана система за управление, от последно поколение. Този съвременен начин на обработка на насипните товари подобрява безопасността и опазването на околната среда. Превозването на медните концентрати от гр. Пирдоп до обекта се извършва с железопътен транспорт.