Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който представи в София Инвестиционния план за Европа, или така нареченият  план "Юнкер" на конференция в Дома на Европа в столицата, предаде БНР.

Планът "Юнкер"
(носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

Катайнен обясни, че планът се състои от 3 части. Първата част е Европейският фонд за стратегически инвестиции, втората - поредица от прозрачни проекти, а третата, най-важна според него - задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар.

Вижте снимки от представянето >>

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще е от полза за малките и средните предприятия и ще спомогне за публично-частните партньорства, затова не е ролята на правителството да предлага инвестиции в рамките на европейския фонд, категоричен e Юрки Катайнен, цитиран от БТА.

Зам-председателят на ЕК подчерта, че съществува нов фонд - част от Европейската инвестиционна банка, който ще привлече инвестиции от частния сектор, но няма да отдава заеми за инвестиции, които са изцяло само в публичния сектор.

По думите му ще се инвестира в проекти с по-висок риск, като основно ще се предоставят банкови заеми на малки и средни предприятия, когато те имат нужда и страдат от ниска капитализация.

ЕК иска да разгледа фалитите на пазара, тъй като съществува голяма задлъжнялост върху самите малки и средни предприятия, добави Катайнен.

Според него за малките и средните предприятия в Европа вътрешният пазар на САЩ е един отличен пазар.

По отношение на вътрешния пазар Катайнен коментира, че има области, където той не е синхронизиран - цифровия свят, енергийния и банковия сектор.

Друг аспект, върху който ще се съсредоточи планът "Юнкер", са инфраструктурни проекти.

"Цялата идея е да се мобилизират частните пари, като се използват публични пари. Искаме да сме сигурни, че публичните пари няма да изтласкат частните, за това предоставяме един елемент, който ще спомогне за споделяне на риска", уточни Катайнен.

"Много е трудно да се намерят добре структурирани проекти, които са надеждни, за това ни трябва такава поредица от прозрачни проекти, за да могат частните инвеститори да изберат къде искат да инвестират", обясни зам.-председателят на ЕК.

За енергийния сектор Катайнен отчете, че липсват интерконекторни връзки.

А за банковия сектор заяви, че в много случаи банките не осигуряват рисков капитал.

"Ние изоставаме от ситуацията в САЩ в това отношение. Много пъти сте чували историята за много надеждни новозапочващи фирми, които предпочитат да изнесат капиталите си навън, където има по-добър рисков пазар. Трябва да създадем по-добре функциониращ капиталов пазар", настоя зам.-председателят на ЕК.

Катайнен разговаря с премиера Бойко Борисов, който благодари на Европейската комисия за отворените еврофондове и подчерта, че двамата са разгледали важната тема за енергийната ефективност.

По думите на премиера по плана „Юнкер” за следващата година ще продължи санирането на блокове.