Това решиха народните представители с промените в Закона за насърчаване на инвестициите, приети на първо четене, предадоха БНР и БТА.
Гласуваха 116 депутати, 103 бяха „за”, 3 – "против", 10 – „въздържал се”, съобщи  "Фокус". Законът беше приет без дебат в пленарна зала.

Промените предвиждат стимулиране на чуждестранните инвеститори, допълнителни възможности за нарастване на инвестициите в производства и услуги с висока добавена стойност, създаване на нови високопроизводителни работни места. Целта е и да се оптимизира и процедурата по сертифициране на проектите за инвестиция.

Законопроектът предвижда нова насърчителна мярка - държавата да възстановява част от задължителните осигурителни плащания, направени от инвеститора в качеството му на работодател, за не повече от 24 месеца от разкриването на съответното работно място.
Приоритет е инвестицията да е направена в общини, където безработицата е над средната в страната или средствата да са вложени в сектора на високите технологии, а заетостта трябва да се поддържа най-малко 3 години за малките и средни предприятия и 5 за големите.
Частично възстановяване на осигурителни вноски ще има и ако заплатата на наетите е по-висока от средната за дадената професия.

Разходите на инвеститорите за социални осигуровки ще намалеят със 17,4%, изчисли министърът на икономиката Делян Добрев.

Със законопроекта се въвеждат и допълнителни мерки, свързани с възможност за чужденци от трети страни - потенциални инвеститори да придобият право на пребиваване в България и българско гражданство във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната.
Такова право ще имат собственици на капитал в българско предприятие или лица на ключови длъжности, както и лица, дарили над 200 000 лв. към Националния иновационен фонд.
Сред визираните лица са и управляващи или прокуристи, лица на ключови за осъществяването дейността на предприятието длъжности.

Кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, ще  издава общински сертификат за инвестиция клас В, чийто праг за сертифициране е по-нисък от минималния за клас Б.
Предлага се и въвеждане на допълнителен критерий за издаване на сертификат за клас инвестиция - брой на създадените нови работни места.
Допълнителните финансови стимули ще се прилагат към инвеститори, които разкриват не по-малко от 50 работни места.

За България преките инвестиции от чужбина за 2011 г. не са високи - 1,34 млрд. евро, и 1,21 млрд. евро за 2010 г. (при близо 9 млрд. евро преди кризата).

В сравнение с миналата година, за същия период имаме повече от 200% увеличение на преките чуждестранни инвестиции в страната, заяви вчера Делян Добрев.
За първите седем месеца на миналата година инвестициите са около 350 милиона евро, за същия период тази година са около 850 милиона, като цяло виждаме съживяване на чуждите инвестиции в страната, те не са много по-малко от тези устойчиви инвестиции извън банковия сектор и строителството, не са и много по-малко от тези през 2007–2008 г., когато бяха силни години на чужди инвестиции в страната, обясни той.