Какви цели преследва Китай в Източна Европа?

stat
12:13  |  28 ноември 2017 | По света / Автор Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ* /  
Китайският премиер Ли Къцян и унгарският Виктор Орбан на пресконференция след срещата в Будапеща Китайският премиер Ли Къцян и унгарският Виктор Орбан на пресконференция след срещата в Будапеща
Сн.: БТА

Европа не бива да се бои от тесни икономически връзки с Китай. Стига, естествено, това да не доведе до подчинение пред китайските интереси или до разлом в ЕС.
Китай целенасочено изгражда инфраструктурата в Азия, а мотото гласи „Един пояс и един път". (Бел. ред: „поясът" е морският път от Китай през Югоизточна Азия, Африканския рог и Средиземно море, а „пътят" е „Пътят на коприната" през Средна Азия и Турция към Европа.) Целта е тази мрежа да се разпростре чак до Европа, в резултат от което фундаментът на китайския икономически подем ще става все по-широк и стабилен.

Ясно е, че от икономическата експанзия и инвестициите в инфраструктурата се очакват не само търговски, но и геополитически дивиденти. И напълно основателна е загрижеността на онези, които смятат, че икономическият и финансов ангажимент на Китай в Средна и Източна Европа не е (само) някаква безкористна благотворителност в полза на тамошните страни, независимо дали членуват в ЕС или не.

Пекин изгражда, в буквалния смисъл, все повече влияние. Очебийна е опасността, че - особено когато става дума за средно- и югоизточноевропейските държави от ЕС - ангажиментът на Пекин в крайна сметка може да подкопае единните позиции вътре в ЕС, особено по политически въпроси.

Европа не бива да се страхува от тесни икономически връзки с Китай, но трябва да се пази от две неща: да не се окаже принудена да се преклони пред китайските интереси и най-вече - да не бъде разцепена.

* Текстът е публикуван в DW >>







Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.