Това каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин по време на среща с бизнеса, организирана от Американската търговска камара в България. Той припомни, че US фирми са инвестирали милиони долари в различни центрове за обслужване на общността, за образование, здравеопазване, околна среда.

Посланикът подчерта ролята на корпоративната социална отговорност, която демонстрират американските инвеститори. Той посочи, че освен че работят със стопанска цел, те допринасят и за благосъстоянието на общността, и това е положителен модел.

Ерик Рубин благодари на Американската търговска камара за положените усилия за подкрепата за растеж, за просперитет, за създаването на работни места. Според него именно създаването на работни места е един от най-важните приоритети.

Той посочи още, че българската икономика расте с близо 3 процента годишно и това предвещава добро развитие за компаниите, които желаят да инвестират тук.

Рубин информира, че двустранната търговия стига 1.5 милиарда долара през 2015 г.

Ерик Рубин отбеляза някои важни инициативи, като реконструкция на детското отделение в "Пирогов" с помощта на частни инвеститори, лятната програма за работа и пътуване в САЩ, която е привлякла огромен брой български младежи, финансирането на участието на ученици и представител на СУ в космически лагер. Предлагат се и възможности за обмен на студенти и докторанти.

Образованието става много важен приоритет за нас, имаме 32 млади американски граждани, които преподават английски в различни училища в България, каза още посланикът.

Той коментира, че тези времена на предизвикателства и кризи са и времена на възможностите на нашите двустранни взаимоотношения. Нашето общество споделя същите ценности и цели, включително сигурност, мир, просперитет, свобода, демокрация, отбеляза той. Ние сме тук, нашите взаимоотношения с вас са от основно значение и това означава действителен ангажимент и инвестиции, заяви посланик Рубин.

В отговор на въпрос на президента на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, посланик Рубин каза, че работи и ще продължи да работи да посрещнем в България американския президент. Не мога да обещая, мога само да работя в тази посока, уточни Рубин.

Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара, отбеляза, че камарата обединява над 340 компании. Тя информира, че предстои да бъде представена Бялата книга на камарата, в която основни приоритети ще бъдат икономически растеж, по-добър инвестиционен климат, като приоритети остават и човешкият капитал, устойчивото развитие, опазването на околната среда. Продължаваме да общуваме с партиите, да отправяме препоръки към тях, каза още Чемишанска.