Вчера стана ясно, че консорциумът от инвеститори има готовност да поеме 50% от сумата, необходима за капитализирането и оздравяването на КТБ, а останалите трябвало да бъдат държавна подкрепа.

Освен това вчера временната бюджетна комисия в НС взе решение, да се направят стъпки за оздравяване на банката. За предложението гласуваха депутатите от ДПС и ГЕРБ. Против бяха БСП и Реформаторският блок.

Шефът на БНБ Иван Искров също се противопостави банката да "печата пари", за да спасява КТБ.

"Инвеститорът трябва да даде гаранция, че има такива средства, да направи бизнес план и едва тогава ще вземем решение", коментира днес Цонев, цитиран от БГНЕС.

За това, че може липсващите средства да се окажат по-малко от 4 млрд. и половина лв. депутатът от ДПС заяви, че не е сериозно да не се вярва на трите най-големи одиторски компании в света.

Само преди дни той и Делян Пеевски внесоха в НС законопроект за разкриването на банковата тайна в подставени под надзор и фалирали банки.

"Ние искаме проверка на финансовите потоци, къде са изчезнали парите, какво е купувано с тях и какво може да се възстанови в полза на вложителите и в полза на държавата", посочи Цонев.

Той заяви, че одиторският доклад е достатъчно ясен и категоричен. Всички, които обикалят по студията да се съмняват в одиторския доклад,  правят нещо не в полза на вложителите, а в полза на обвиняемия, подчерта депутатът.

Алиосман Имамов от ДПС пък заяви, че случаят с КТБ е политически въпрос.
По думите му трябва да се реши дали държавата е готова да даде половината от тези 4 млрд. лева, при условие, че един инвеститор вече е обещал и гарантира, че ще покрие останалите 2 млрд. 

"Дали държавата ще намери 2 млрд. лева, за да спаси КТБ, е въпрос на дискусия. Ние трябва да чуем нашите представители в комисията по бюджет и финанси и тогава да вземем решение", коментира Атанас Мерджанов от БСП. 

По думите му това е много важно решение и трябва да се обсъди на един по-широк формат. 

КТБ се намира в неспасяемо състояние, каза и колегата му от левицата Румен Гечев пред БНР. 

Той подчерта, че БНБ по конституция е независима институция и комисията в НС не може да я задължава. Решението за КТБ е изцяло на БНБ, каза още депутатът. Според него комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ.

"За мен вчерашното четиричасово заседание на комисията е пиар акция на най-голямата партия. Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда лева, за да оздравява една разсипана банка", допълни Гечев.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев написа в профила си във Фейсбук:

"Вчера нашите представители във временната финансова комисия на ‪#‎43НС‬ гласуваха против абсурдния текст, задължаващ парламента: "... до 6 ноември да направи изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да оздравява банки, когато собственият им капитал стане отрицателно число."

По думите му този текст е или скандално безсмислен, или крие в себе си огромни стратегически рискове за България. Ще настоявам да бъдем против и в пленарна зала, добави Кънев.

Национален протест срещу постигнатото единодушие между "ГЕРБ и ДПС за КТБ" ще се проведе в петък от 18.30 часа пред Народното събрание. Призив за това се разпространява във Фейсбук. За по-малко от десет часа близо 500 души са потвърдили, че ще присъстват.

АНКЕТА: Трябва ли да се покрие "дупката" в КТБ с пари на данъкоплатците?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За т. 3 от решението на бюджетната комисия за КТБ