Г-н Манолов, как ще се отрази на бюджета и на осигурителната система минимална пенсия от 180-200 лв., което предвиждат от Обединени патриоти и ГЕРБ, или изцяло индексиране на всички пенсии, искано на БСП?

Аз мисля, че ще се отрази по различен начин 180 или 200 лева, но със сигурност ще е нагоре. Няма никакво съмнение. Както и нямам никакво съмнение за това, че ако се увеличи само минималната пенсия, сигурно ще се смачкат съотношенията на пенсиите, които са покрити с осигурителни вноски. И така казано, е нормално всички пенсии да бъдат актуализирани по този ред, защото това казва всяка логика - нормална и стандартна.

Аз не знам по каква логика се борави, защото няколко пъти се говори за пенсии за осигурителен стаж и възраст и общо взето други пенсии няма.

Вероятно се мисли за корекция на инвалидните пенсии. Няма достатъчна яснота, докато тези неща не ги видим цифрово. Сега, засега са само на приказки. 

Има вероятност да се преизчисляват всички пенсии преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от инвалидни пенсии. Изпълнимо ли е това? 

Тази идея да се преосмислят инвалидните пенсии, е несъстоятелна. Тази система не може за толкова кратко време да бъде преосмислена и преправена. Следователно, нещо друго се има предвид. Толкова пенсии не могат да бъдат прегледани за 10 години. И който си прави други сметки, само се намира на приказки. 

Какво е решението за инвалидните и социалните пенсии? 

Това значи пренаписване и поставяне на чисто нови основи, доколкото тази система съществува от 1953 г., когато държавата и обществените отношения бяха различни. Но, дебело подчертавам, че по никакъв начин не трябва да бъдат погазени права на гражданите.