Мъжът е починал по пътя до болницата. Когато е пристигнал в лечебното заведение лекарите са констатирали смъртта му.

55-годишният Т. Х., който ПСС се опита да спаси, паднал от пътеката в посока Рилския манастир по билото между връх Мальовица и връх Орловец.

Сигналът бил подаден от дъщерята на пострадалия. Тя се свързала с Планинската спасителна служба към Българския червен кръст (БЧК), а оттам се обадили на спешния телефон на „Активна грижа“ - 0800 10 200.

"Благодарим на партньорите от „Активна грижа”, които свършиха съществената работа”, коментира пред "Фокус" Емил Нешев, спасител от ПСС.

„Планините в момента са пълни с туристи, което само по себе си е предпоставка за повече инциденти”, отбеляза Нешев като допълни, че честотата на инцидентите в последните три дни не е нормална за сезона.

По думите му основните причини за тях са подценяването на теренните условия и надценяването на собствените възможности от страна на туристите.

Той посъветва хората, които са избрали да посетят планината да се запознават предварително с маршрутите и да си правят планински застраховки.

Вчера спасителите са се натъкнали и на друга опасна ситуация – тийнейджъри от Франция са се къпали в Муратово езеро, което е твърде рисково заради температурните разлики на въздуха и водата, която е ледена под повърхността.

Също вчера екипи на Планинската спасителна служба към БЧК са помогнали на пострадала в Рила чешка туристка. 41-годишната жена, участвала в група  туристи, паднала при слизане от връх Мусала. Тя е била в тежко състояние, с обилно кръвотечение.

От пресцентъра на УМБАЛ "Света Анна София" днес съобщиха, че чешката туристка вече е в добро състояние.

Трагичен инцидент и в Пирин


По-рано днес бе съобщено за починал 54-годишен мъж в Пирин. Инфаркт е най-вероятната причина за смъртта му. Той  е бил със съпругата и сина си на почивка в планината. По време на разходка в посока Бъндерица му прилошава и за минути човекът издъхва, предаде БНР.

В близост до мястото на инцидента е имало друг турист, който е лекар. Той е констатирал смъртта и вероятната причина - инфаркт. Екип от планински спасители са пренесли починалия до хижата, където е пристигнала полиция.

След направения оглед и разпит на свидетели, линейка е транспортирала тялото на мъжа за аутопсия в Благоевград.