Повод за изявлението стана поредният инцидент от петък във Велинград.

Компанията, обслужваща асансьора във Велинград, в чиято шахта падна човек, е била предупреждавана многократно от Комисията за технически контрол. Същото се отнася и за много други такива фирми, уточняват от Асансьорната асоциация.

В бъдеще всяка фирма, допуснала грешка, ще губи лиценза си.

Това са само част от мерките, които ще бъдат предприети след поредния инцидент.

До 1 март 2015 г. на всички асансьори в страната трябва да се монтират предпазни щитове под кабините. По действащата нормативна уредба срокът беше до края на 2018 г., но заради зачестилите инциденти с асансьори Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съкращава сроковете, съобщиха от ведомството.

До края на 2014 г. всички поддържащи и надзорни фирми ще трябва да предоставят на ДАМТН списъци със съоръженията, които обслужват. Срокът за проверка на всички съоръжения беше 1 април 2015 г., но се съкращава максимално, съобщиха от агенцията.

"Още в първите дни на следващата година ДАМТН ще извърши последващи проверки и ако след това бъдат открити опасни съоръжения – лицензиите на фирмите ще бъдат отнети и няма да бъдат възстановявани", закани се председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков, цитиран от "Дневник".

Той съобщи, че има подкрепата на Министерството на икономиката за законодателни промени, свързани с недопускането на извършване на дейност по поддръжка и надзор на асансьори от фирми, които са нарушавали правилата за безопасност и са поставяли в риск живота и здравето на ползвателите на асансьори.

Цанков съобщи още, че е приключила проверката на инцидента във Велинград.

"Имаме обосновано предположение, че са били изключени (шунтирани) защитните системи на асансьора, за да не бъде викана поддържащата фирма често. Само в този случай е възможно едновременно да не сработят 3 защитни системи, които на практика се оказа, че са технически изправни", каза той.

По думите му при подаване на сигнала за инцидента от страна на хотела към поддържащата фирма, нейни служители, вместо да слязат в шахтата, където лежи пострадалият и да спрат асансьора от там, неясно защо са се качили първо в машинното на осмия етаж, от където се спират и пускат тези защитни системи.

Надяваме се скоро следствието да излезе с ясно становище по тези предположения, каза още Цанков.

ДАМТН ще потърси отговорност от хората, които се опитаха да прикрият инцидента.

Започва и проверка на всички съоръжения, които поддържа въпросната фирма, добави той.

На 18 октомври в София 53-годишен мъж загина, падайки в шахта на заседнал асансьор. Той отворил вратата на кабината, за да потърси помощ за жена, на която й прилошало вътре и опитал да скочи.

На 19 август в 12-етажен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата загина 46-годишната Цветелина Радулчева, а 41-годишната Мария Ваклинова пострада тежко, след като асансьор падна от 9-ия етаж.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?