Това потвърди пред bTV Христо Ботев, адвокат на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Той коментира интервюто на банкера с разкрития по скандала, на което е присъствал.

Информацията, която Василев е дал пред съдия, касае политическия и икономическия елит на страната. Тя трябва да излезе наяве при настъпването на неговата смърт. 

"Когато се огласи всичко, което знае Цветан Василев, ще бъде поставена точка на прехода", категоричен бе Ботев.

Според него това не е блъф – за толкова години и с толкова контакти той имал какво да разкаже. Адвокатът се надява цялата истина да излезе наяве, но не във връзка със смъртта на Цветан Василев.

Ботев разкри, че в Сърбия тече разследване за заплахи срещу живота на банкера – "ще се окаже, че сръбските власти ще свършат работата на българските”, коментира още той.

Адвокатът обяви, че се познава с Василев едва от август 2014 г. Преди това го е виждал само по телевизията. Неговият съвет бил банкерът да говори, като първо направи това пред прокуратурата. Тя обаче отказала да го изслуша.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира по същество обвиненията, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него. Всеки има право да казва това, което мисли и във формата, която си избере, заяви лаконично той.

Срещи с управляващи и опозиция

Ботев заяви още, че миналата година Цветан Василев се е срещал с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер по времето на управлението на кабинета „Орешарски”. Срещата била буквално криминална, защото банкерът бил следен, а Борисов не искал да се разчува за нея. Василев провел срещи и с лидерите на тогавашната управляваща коалиция.

Василев е предупредил Борисов, че се готви нещо срещу КТБ”, посочи той и допълни, че е банкерът е имал подобна среща и с гуверньора на БНБ Иван Искров. Той обаче отрича такава среща да се е състояла.

Тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев днес също избегна уклончиво въпроса дали се е срещал с Василев. Той си припомни само за среща с премиера Пламен Орешарски, пред когото изразил опасенията си от тегленето на пари от КТБ. 

За сделката за 1 евро

Относно "сделката за 1 евро" Ботев обяви, че такава още няма. Тя е под условие купувачите да върнат 900 млн. евро в КТБ, което било близо половината от сумата с която ФГВБ е изплатила гарантираните депозити.

"След като се заговори за сделката за „Виваком”, решихме, че сега е моментът. Той ще говори пред конкретни журналисти. С Явор Дачков никога не е имал конкретни отношения, а и той е писал критични неща за връзките на Цветан Василев с Делян Пеевски", каза още защитникът по повод последното интервю. 

Кредити към вестници

Адвокатът потвърди и думите на Цветан Василев, че няколко големи вестника у нас имат 34 млн. лв. кредит към банката. Става дума за "24 часа", "Труд", "Стандарт" и "Преса".

Ботев потвърди, че дни преди да бъде затворена банката Венелина Гочева е изтеглила депозит от 150 хил. евро от КТБ. Същото направил и собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков.

Той и главният редактор на вестник „Труд” Петьо Блъсков обаче отрекоха обвиненията, че са били наясно със схемата за събаряне на банката.

Какво като съм си изтеглил парите? Аз да не съм държавна служба, та да давам публичен отчет?”, заяви Недялков.

По думите му изтеглил е парите, защото видял опашките по улиците и му светнала лампичката.

Аз не дължа пари, категоричен бе и Блъсков.

Сделката е обезпечена с имот от 14 дка на входа на Варна – бившата печатница на ВАЦ. Те не са към КТБ, а към частно дружество, с което има споразумение. Този дълг е капаро за купуване на имот и не е никакъв дълг. Вероятно става дума за 6,5 млн. лв. Имотът е изключително ценен, струва не 6, а 16 млн. лв.”, обясни още той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Сотир Цацаров срещу Цветан Василев