Мартинели трябва да отговаря по обвинения в политически шпионаж по време на мандата му като държавен глава в периода 2009-2014 г., съобщи високопоставен полицейски служител в Мексико.

Панама изпрати в Държавния департамент на САЩ искане за екстрадиция на Мартинели миналата година, когато се смяташе, че той живее в Маями. В момента неговото местонахождение е неизвестно.

Бившият президент на централноамериканската страна е обвинен в корупция и в това, че е използвал на държавни средства, за да шпионира незаконно над 150 свои политически съперници. Ако бъде признат за виновен, го заплашва присъда от над 20 г. затвор.

Адвокат на Мартинели отказа да коментира съобщението на Интерпол. Самият Мартинели неотдавна отрече да е вършил нещо нередно и писа в Туитър, че неговият наследник на поста - Хуан Карлос Варела, го преследва, за да отвлече вниманието от собствените си проблеми.

Варела беше вицепрезидент на Мартинели, но двамата са в открит конфликт след предаването на властта.

При президентството на Мартинели Панама имаше един от най-високите показатели за икономически растеж на целия американски континент.