Това са хора, които са успели да избягат от правосъдието у нас в страни, където все още не могат да бъдат намерени или които не са сред 190-те членки на Интерпол.

От друга страна, 58 души с българско гражданство са обявени за издирване чрез Интерпол по искане на България или други държави.

Основната цел на организацията е взаимодействие и подпомагане на нейните членове в борбата с престъпността – корупция, тероризъм, наркотрафик, фалшификация на пари и електронни банкови карти и други.

Правилата на Интерпол строго забраняват на организацията да се намесва в политически, военни, религиозни или расови спорове в суверенните държави.

По данни на МВР през последните 2 години от страната са избягали 821 души, които имат различни присъди. Около половината остават на свобода.

Сред знаковите бегълци от правосъдието са Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, осъдени за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Обвинени са и за пране на пари.

Друг от невъзвръщенците е Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. Интерпол го върна от Гърция, където се укриваше, но съдът у нас го пусна на свобода и той избяга.

След изчезването му бе осъден на 17 г. затвор за опит за убийство на ромския бос Киро Японеца. Обявен е за издирване на 5 март 2014 г.

Съдът призна за виновен за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София Илиян Тодоров и му даде доживотен затвор, но много преди това той бе пуснат от ареста и също не дочака да чуе присъдата си за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров. Издирван е от 10 декември 2013 г.

Списъкът може да бъде продължен още много.